Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

6 Ιανουαρίου 2013

Οι 5 σούπερ τροφές του Γενάρη

Μάθετε ποια είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα της εποχής και πώς να τα απολαύσετε.

Κλημεντίνες

Οι κλημεντίνες, είναι τα γνωστά μανταρίνια μίας ποικιλίας που δημιουργήθηκε από τον πατέρα Κλεμέν, από όπου πήραν και την ονομασία τους. Έχουν γλυκιά γεύση, λίγα ή καθόλου κουκούτσια και έντονο άρωμα. Μόνο ένα φρούτο περιέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.
Πώς να τις απολαύσετε:
Μπορείτε να τα απολαύστε σκέτα ή δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές φέτες στην χειμωνιάτικη σαλάτα σας. Όταν η βιταμίνη C συνδυάζεται με το σίδηρο που περιέχουν τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, γίνεται ευκολότερη η απορρόφηση της από τον οργανισμό μας.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αυτά τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως επίσης στην ίδια οικογένεια ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα λαχανικά αυτά θεωρείται ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές και παρέχουν κάποια προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Α, C και σίδηρο. Ακόμη σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές μια ουσία που περιέχεται στα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι ,ενεργοποιεί ένα μηχανισμό ο οποίος εμποδίζει την απόφραξη των αρτηριών. Πρόκειται για την ουσία σουλφοραφάνη. Η συγκεκριμένη ουσία ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που «φράζει» τις αρτηρίες.
Πώς να τα απολαύσετε: Μπορείτε να τα σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο και σκόρδο. Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε μια σαλάτα με πορτοκάλι και λαχανάκια Βρυξελλών.
Τι θα χρειαστείτε:
  • 1 φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών
  • 1/3 φλιτζάνι κότατζ
  • 1 κουταλιά λάδι
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
Βράστε τα λαχανάκια και σουρώστε τα. Ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά σε σαλατιέρα και σερβίρετε.
Σημείωση: Οι ποσότητες αφορούν μια ατομική σαλάτα

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, και είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν, μεταξύ άλλων, να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ολική χοληστερίνη σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Το γκρέιπφρουτ θεωρείται επίσης ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη του 2006 για την παχυσαρκία, οι συμμετέχοντες έχασαν περισσότερο βάρος, όταν έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα. Η ποικιλία κόκκινων γκρέιπφρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα γνωστό αντιοξειδωτικό που περιέχεται και στις ντομάτες και θεωρείται ότι μπορεί να προσφέρει προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και από τις δερματικές βλάβες που οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πρέπει ωστόσο να είστε προσεκτικοί, γιατί το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα. Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Πώς να το απολαύσετε: Αν θέλετε κάτι γλυκό ψήστε μισό φρούτο και βάλτε από πάνω του λίγη κανέλα και μέλι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές φέτες του φρούτου στη σαλάτα σας για μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Καρότα

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα περιέχει πάνω από 400 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α χάρη στα βήτα καροτένια που περιέχουν. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος και την όραση. Το καρότο ακόμη περιέχει μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών, ουσιών που διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.
Πώς να τα απολαύσετε: Μπορείτε να τα απολαύσετε πολτοποιημένα σε μια ζεστή σούπα ή ψητά μαζί με άλλα λαχανικά ρίζας. Μπορείτε επίσης να βάζετε καρότο στις σαλάτες, αλλά και σχεδόν σε όλα τα φαγητά κατσαρόλας.

Μαρούλι

Το μαρούλι έχει και αυτό υψηλές ποσότητες καροτενίων (λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, βήτα καροτένιο κ.α.) ουσίες που θεωρούνται ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμη είναι σημαντική η περιεκτικότητα σε κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.
Πώς να το απολαύσετε: Ο καλύτερος τρόπος είναι να φτιάξετε μια μαρουλοσαλάτα. Μην κόψετε ωστόσο το μαρούλι σε πολύ λεπτά κομμάτια, γιατί οξειδώνεται πιο γρήγορα. Ακόμη μην παραλείψετε προηγουμένως να το πλύνετε πολύ καλά.


 pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.