Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

10 Ιανουαρίου 2013

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο



Μέσα σε δύο μόλις μέρες ανακλήθηκαν δύο διαφορετικής εμπορικής ονομασίας ελαιόλαδα από τον ΕΦΕΤ καθώς βρέθηκαν νοθευμένα. Διαβάστε λοιπόν τι ακριβώς πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ελαιόλαδο.


Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος που αποτελείται από ΜΙΓΜΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ ΤΕΧΝΗΤΑ ΚΕΧΡΩΣΜΕΝΩΝ, το οποίο πωλείται με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΕΛΑΙΩΝΙΣ», σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο φέρει τις ενδείξεις «PRODYCED – BOTTLED ATHINAIS SA, MAKRIS 40, KALAMATA» και διατίθεται στην αγορά από την εταιρία «ΠΑΥΛΟΣ ΙΝΤΑΣ», Μπουμπουλίνας 76, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, καλούνται να μην το καταναλώσουν (βλ. φωτο).



Χρήσιμες συμβουλές όταν αγοράζετε λάδι

  • Πρέπει να προσέξετε τα χαρακτηριστικά του λαδιού που αγοράσατε. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει ανοιχτό διάφανο πρασινωπό χρώμα και αφήνει μία ελαφρώς πικρή γεύση, ενώ έχει ευχάριστη μυρωδιά
  • Καλό είναι να μην αγοράζετε ανώνυμα λάδια, που δεν γνωρίζετε την προέλευση ή τον παραγωγό, ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο να είναι νοθευμένα.
  • Η ετικέτα μπορεί να σας δώσει κάποιες πληροφορίες για το λάδι. Αν π.χ. είναι έξτρα παρθένο  αυτό πρέπει να αναγράφεται. Επίσης αναγράφονται και άλλα στοιχεία (κατηγορία, οξύτητα κλπ.).
  • Αν δεν βρείτε  στην ετικέτα σημαντικές πληροφορίες,  όπως ποιος είναι ο παρασκευαστής και ο συσκευαστής του προϊόντος καλό είναι να το αποφύγετε.


Το μίνι λεξικό του λαδιού

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο:  Είναι φυσικό ελαιόλαδο με πλούσιο άρωμα και γεύση, ενώ η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.

Παρθένο ελαιόλαδο: Είναι και αυτό φυσικό ελαιόλαδο αλλά η οξύτητα του δεν ξεπερνάει το 2%.

Εξευγενισμένο ελαιόλαδο: Έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία με την οποία όμως χάνονται κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του. Η οξύτητά του κυμαίνεται στο 0,5%.

ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΕΦΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.