Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

17 Ιανουαρίου 2013

Πρώτες βοήθειες για πονεμένα ή ευαίσθητα δόντια

Τι πρέπει να κάνετε αν σας πιάσει ένας ξαφνικός πονόδοντος; Πως μπορείτε να ανακουφιστείτε από την ευαισθησία στα δόντια; 

Ανακαλύψτε τις απαντήσεις που σας δίνουμε… έξω απ΄ τα δόντια.

 

Ανακουφίστε τα ευαίσθητα δόντια

Πλένετε τα δόντια σας 3 φορές την ημέρα από 3 λεπτά με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Περιορίστε τα ανθρακούχα ποτά, τις όξινες τροφές, τους χυμούς και το κρασί. Πίνετε πολύ νερό όταν καταναλώνετε τέτοιες τροφές ή πλύνετε το στόμα σας με πράσινο τσάι ή χαμομήλι.
Αντικαταστήστε την οδοντόπαστα σας με μια κρέμα κατάλληλη για ευαίσθητα δόντια.
Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη D, μαγνήσιο και ασβέστιο που συμβάλλουν στην απόκτηση γερών δοντιών. Επίσης καταναλώνετε τροφές με βιταμίνη C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή.
Στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικά τζελ που βοηθούν στην απευαισθητοποίηση των δοντιών.
Αν οι παραπάνω τρόποι δε σας λύσουν το πρόβλημα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για να σας λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο στο δόντι

Αν ο πόνος δεν είναι πολύ έντονος, πάρτε ένα απλό παυσίπονο. Υπολογίστε ότι τα παυσίπονα θέλουν περίπου μισή με μία ώρα για να δράσουν επομένως, φροντίστε να το πάρετε προτού ο πόνος γίνει έντονος.
Κάνετε πλύσεις τοπικά με χαμομήλι, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Αν ο πόνος είναι έντονος, πάρτε κάποιο πιο ισχυρό παυσίπονο, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό. Στην περίπτωση που υπάρχει πρήξιμο, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες, πάλι αφού σας συμβουλεύσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός.

Αντιμετωπίστε εναλλακτικά τον πονόδοντο

1. Με ομοιοπαθητική:
Η ομοιοπαθητική οδοντιατρική εφαρμόζεται ολοένα και συχνότερα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα δόντια. Ο ομοιοπαθητικός μπορεί να σας δώσει κάποια ομοιοπαθητικά που θα ανακουφίσουν το δόντι προτού να σφραγιστεί ή αν χρειαστεί να το βγάλετε. Αν ο πόνος εκδηλωθεί ξαφνικά μπορεί να σας δώσει το ομοιοπαθητικό Belladonna, ενώ αν επιδεινώνεται στο κρύο ή τη θερμότητα μπορεί να σας βοηθήσει το magnesia phosphorica.
2. Με πιέσεις:
Η πιεσοθεραπεία μπορεί να σας προσφέρει μια μικρή ανακούφιση στον πονόδοντο μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Ασκήστε πίεση με την άκρη του δακτύλου σας στην μεμβράνη, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του τριγώνου που σχηματίζεται μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη.
Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ στην ίδια περιοχή. Εναλλακτικά πιέστε στην αντίστοιχη περιοχή που βρίσκεται το δόντι το μαλακό σημείο του αυτιού δυνατά σε όλο το μήκος του. Αποφύγετε αυτές τις τεχνικές αν είστε έγκυος.
Αν σας "φύγει" κάποιο δόντι
  • Αν μετά από κάποιο ατύχημα χάσετε κάποιο δόντι έχετε κάποιες πιθανότητες να το "σώσετε" αν το ξεπλύνετε με λίγο νερό ή φυσιολογικό ορό και το ξαναβάλετε στη θέση του.
  • Αν δεν μπορείτε να το τοποθετήσετε στη θέση του, τότε φυλάξτε το σε μια χαρτοπετσέτα νοτισμένη με φυσιολογικό ορό και έπειτα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό με την πρώτη ευκαιρία. Φροντίστε να παραμείνει υγρό, αφού η υγρασία θα κρατήσει ζωντανά τα κύτταρα που θα βοηθήσουν να "κολλήσει" ξανά στα ούλα.
  • Αν έχετε αιμορραγία σταματήστε την ασκώντας πίεση με μπαμπάκι στην περιοχή
pathfinder.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.