Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

24 Ιανουαρίου 2013

Γιατί σήμερα οι γυναίκες καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι γυναίκες καπνίστριες είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη συνήθεια τους σήμερα από ό, τι ήταν τη δεκαετία του 1960, όπως διαπιστώθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη.
 
Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου, αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις που έχουν επέλθει στον τομέα της ιατρικής, οι οποίες έχουν μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας στην πλειοψηφία του πληθυσμού τα τελευταία 50 χρόνια.


Στη δεκαετία του 1960, μια γυναίκα που κάπνιζε ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με μια γυναίκα μη καπνίστρια. Μια σύγχρονη καπνίστρια, την περίοδο από το 2000 έως το 2010, είχε 25 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χάσει τη ζωή της από το κάπνισμα.

Παρόμοια αυξητική τάση παρατηρείται και όσον αφορά στους θανάτους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ένα αναπνευστικό πρόβλημα που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Οι γυναίκες που καπνίζουν σήμερα αρχίζουν το κάπνισμα νωρίτερα από ό, τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές και καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα την ημέρα.

Το κάπνισμα μεταξύ των γυναικών αυξήθηκε στη δεκαετία του 1980, γεγονός που είχε επιπτώσεις στην υγεία τους που έγινε αισθητή πολλά χρόνια αργότερα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω και εξετάστηκαν δεδομένα που καλύπτουν την περίοδο από το 1959 έως το 2010.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που κάπνιζαν κατά την περίοδο αυτή φάνηκε να αντιμετωπίζουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους μη καπνιστές που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για λόγους που δεν είναι ακόμη κατανοητοί από τους ειδικούς, τα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες περέμεναν σταθερά στη δεκαετία του 1980, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από ΧΑΠ στον ανδρικό πληθυσμό συνέχισε να αυξάνεται.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν επίσης τον ισχυρισμό ότι «αν οι γυναίκες καπνίζουν όσο και οι άνδρες, αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο θανάτου με αυτούς», υποστηρίζουν οι ερευνητές στο έντυπο New England Journal of Medicine.

Από την άλλη η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία μειώνει δραματικά τα ποσοστά θανάτου από όλες τις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη.
Στην προσπάθεια σας να διακόψετε το κάπνισμα υπάρχουν πολλά προϊόντα διακοπής του καπνίσματος που μπορείτε να βρείτε, είτε στα φαρμακεία, είτε σε on-line καταστήματα


Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.