Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

21 Ιανουαρίου 2013

Διακοπή καπνίσματος και διατροφή

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για τους χρόνιους καπνιστές με αρκετές συνέπειες, μία από τις οποίες είναι και οι μεταβολές στο βάρος. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και πειθαρχία και αρκετοί καπνιστές φοβούνται να ακολουθήσουν λόγω της πίθανής αύξησης βάρους.

Πράγματι το κάπνισμα εμπλέκεται σε αλλαγές του μεταβολισμού, όπως δείχνουν έρευνες των τελευταίων ετών. Το κάπνισμα προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας και της θερμογένεσης. Έτσι λοιπόν με τη διακοπή του καπνίσματος παρατηρούνται τα αντίστροφα αποτελέσματα που έχουν ως αποτέλεσμα και μια αύξηση του βάρους.


Ακόμη πρέπει να προστεθεί ότι το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με μείωση του αισθήματος της πείνας, οπότε με τη διακοπή του παρατηρείται και μια αύξηση της διάθεσης για φαγητό. Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 κιλά.

Η πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια αύξηση των 4-5 κιλών κατά μέσο όρο. Η μεταβολή αυτή του βάρους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να αποτρέψουν από τη διαδικασία. Βέβαια δε χρειάζεσαι να συζητήσουμε τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα της διακοπής του καπνίσματος για την υγεία σε σχέση με το μειονέκτημα της πρόσληψης βάρους, η οποία βέβαια μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για να μην οδηγούμαστε σε επεισόδια πολυφαγίας κάθε φορά που αισθανόμαστε την στέρηση του τσιγάρου. Τα μεγάλα και με πολλές θερμίδες γεύματα καλό θα ήταν να αποφεύγονται γιατί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για προσθήκη στο διαιτολόγιο μικρών σνακ ενώ παράλληλα οδηγούν και στην επιθυμία για κάπνισμα. Μικρά γέυματα λοιπόν με πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να αποτελούν τις κατάλληλες επιλογές αυτών των ενδιάμεσων γευμάτων έτσι ώστε να μην μένει το στομάχι άδειο και ταυτόχρονα να προσλαμβάνουμε λίγες θερμίδες.

Επίσης, οι τροφές πλούσιες σε σάκχαρα (γλυκά, σνακ και αρτοσκευάσματα) αυξάνουν λόγω της έντονης αυξομείωσης του σακχάρου στο αίμα, το αίσθημα της πείνας και την συνεπαγόμενη ανάγκη για κάπνισμα. Ακόμη το αλκοόλ είναι ένα σημείο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία καθώς τείνει να αυξάνεται η κατανάλωσή του μετά από τη διακοπή του καπνίσματος. Τέλος η επαρκής και σταθερή ενυδάτωση συμβάλλει στην σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην αποκατάσταση της σωστής γεύσης η οποία αλλοιώνεται προσωρινά.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι επίσης ένα σημαντικός παράγοντας κατά την συγκεκριμένη διαδικασία, αφού αποτρέπει από την αυξημένη πρόσληψη τροφής αλλά το πιο σημαντικό είναι η αύξηση που προκαλεί στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Επίσης είναι ένας τρόπος για να διατηρούνται τα χέρια αλλά και το μυαλό απασχολημένα για να αποφευχθούν επεισόδια υπερφαγίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κάθε καπνιστής πρέπει να γνωρίζει ότι αν εφαρμόσει ένα διατροφικό πρόγραμμα με τη κατάλληλη καθοδήγηση κατά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος θα μπορέσει να έχει έναν καλό ελέγχο του βάρος του. Ότι τρώει κανείς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία του. Τα τρόφιμα που τρώμε περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά για να συντηρήσουν τη ζωή, παρέχοντας ενέργεια, προάγοντας την ανάπτυξη και ρυθμίζοντας τις μεταβολικές διεργασίες.


 Γράφει: Ειρήνη Μπαμπαρούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.