Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

28 Φεβρουαρίου 2013

Μήπως έχετε λιγούρα; Τι σημαίνει αυτό;

Μήπως έχετε λιγούρα; Τι σημαίνει αυτό;
Η Dr. Μαρία Ψωμά MD, PhD, DU, Ιατρός - Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην "Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας" στην Ιατρική Σχόλη Πανεπιστημίου Παρισιού (PARIS VI), εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι κρύβεται πίσω από κάθε τροφή, που αποζητάμε απεγνωσμένα και τι σημαίνει αυτό, για τον ψυχικό μας κόσμο και τον χαρακτήρα μας.

Οι μύθοι γύρω από την Ακμή και τα σπυράκια.

Οι μύθοι γύρω από την Ακμή και τα σπυράκια.
1ος μύθος:
Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση και τη βαρύτητα της ακμής.
Όλοι ξέρουμε ότι διάφορες τροφές έχουν κατηγορηθεί για την επιδείνωση της ακμής, με πρωταγωνιστές τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς. Παρά τη σχετική φημολογία που διαρκεί δεκαετιές, σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει πραγματική συσχέτιση, οπότε η κατανάλωση με μέτρο σοκολάτας και ξηρών καρπών επιτρέπεται ελεύθερα. Μια κατηγορία τροφίμων που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα από αγελαδινό γάλα. Ερευνητές ισχυρίζονται οτι τα συγκεκριμένα προιόντα λόγω του εξαναγκασμού των ζώων σε συνεχή παραγωγή γάλακτος περιέχουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων που με τη διατροφή προσλαμβάνονται από τον άνθρωπο και συμβάλλουν στην επιδείνωση της ακμής. Ιδαίτερα φαίνεται να επηρεάζονται οι γυναίκες καθώς έχουν χαμηλά επίπεδα ενδογενών ανδρογόνων στο σώμα. Παρότι οι σχετικές μελέτες είναι σε εξέλιξη, ήδη κάποιοι δερματολόγοι προτείνουν ολική αποχή από αγελαδινό γάλα και αντίστοιχα προιόντα για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός εξαμήνου.

8 τροφές με προβιοτικά για γερά οστά

8 τροφές με προβιοτικά για γερά οστά
«Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό”, είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Laura McCabe και συνέχισε, “Αυτό που βρήκαμε εμείς είναι ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οστών”.
Η μελέτη που έγινε στα ποντίκια είναι η εξής: Για τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί τάιζαν τα ποντίκια με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι στα αρσενικά ποντίκια ενισχύθηκε η ανθεκτικότητα των οστών τους πράγμα που δε συνέβη, όμως, στα θηλυκά ποντίκια.

Ποιες τροφές κάνουν θαύματα στη σιλουέτα μας;

Ποιες τροφές κάνουν θαύματα στη σιλουέτα μας;
Δεν αρκεί μόνο η γυμναστική και η συνεχής προπόνηση, για να «χτίσουμε» το τέλειο σώμα. Ακόμη σημαντικότερο ρόλο παίζει η σωστή διατροφή. Ο οργανισμός, ιδίως όταν αθλείται, έχει ανάγκη από εκείνα τα θρεπτικά συστατικά και τις τροφές που θα του χαρίσουν ενέργεια και θα τον αναζωογονήσουν, όταν βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης.
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και τα κάθε λογής προϊόντα, που υπόσχονται να χαρίσουν δύναμη και να τονώσουν τον οργανισμό, δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, όταν γύρω μας υπάρχουν φυσικές τροφές ικανές να τονώσουν τον οργανισμό, εφοδιάζοντάς τον με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Εμπλουτίστε το διατροφολόγιό σας με μερικές από τις παρακάτω τροφές, γυμναστείτε σωστά και σύντομα θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στη σιλουέτα σας…

Πόνος στο στομάχι: 7 λόγοι, 10 χρυσές συμβουλές

Πόνος στο στομάχι: 7 λόγοι, 10 χρυσές συμβουλές
Αν έχετε ενοχλήσεις στο στομάχι που επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να τις προσέξετε γιατί μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτό που πιστεύετε. Ορισμένες φορές ο πόνος στο στομάχι μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη σοβαρή πάθηση ή η γαστρίτιδα που μπορεί να νομίζετε ότι έχετε μπορεί να είναι διαταραχή στο ήπαρ ή η χοληδόχος κύστη να μη λειτουργεί σωστά. Διαβάστε παρακάτω 7 λόγους που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γαστρεντερολόγο για μια λεπτομερή διάγνωση για να αντιμετωπίστε άμεσα και δραστικά την αιτία που προκαλεί τους πόνους στο στομάχι.

27 Φεβρουαρίου 2013

Έξι τροφές που κάνουν κακό στην επιδερμίδα

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι δε σταματάς ποτέ να ψάχνεις τρόπους για να βελτιώνεις την υφή της επιδερμίδας σου; Μόλις κατάφερες να διώξεις εντελώς την ακμή... από το πρόσωπό σου, άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται οι γραμμές και οι ρυτίδες.

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Οι ειδικοί συνιστούν να πίνετε πολύ νερό την ημέρα. Όμως, πώς θα καταλάβετε πότε αυτό είναι αρκετό;

Η ζάχαρη είναι η καλύτερη θεραπεία για τις πληγές!

Μην προσπαθήσετε βέβαια να την... φάτε, αλλά απλά θα πρέπει να την τοποθετήσετε επάνω στις ανοιχτές πληγές για άμεσο αποτέλεσμα...

7 φαγητά που καίνε το λίπος

Επτά θαυματουργές τροφές με διπλή «ενίσχυση»: καίνε το λίπος πιο γρήγορα και επιπλέον δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, άρα χορταίνετε και καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Οι πιο επικίνδυνες τροφές για δηλητηρίαση

Οι πιο επικίνδυνες τροφές για την πρόκληση δηλητηρίασης και δημιουργία διαταραχών στην υγεία του καταναλωτή παρουσιάζονται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από αναγνωρισμένο επιστημονικό κέντρο των ΗΠΑ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται φρούτα και τα λαχανικά.

Ένας περίπατος μετά το φαγητό προστατεύει την καρδιά

Ένα γεύμα με πολλά λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο επιζήμιο για την καρδιά εάν φροντίσουμε να κάνουμε μία βόλτα σύντομα μετά την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με μία μικρή ιαπωνική μελέτη.
Όπως έδειξε, ένας περίπατος μία ώρα αργότερα μπορεί να περιορίσει την «έκρηξη» στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων που παρατηρείται έπειτα από την υπερκατανάλωση λιπών.
Επιπλέον, η άσκηση μετά το φαγητό είναι πιο αποτελεσματική ως προς τον σκοπό αυτό, απ’ ό,τι η άσκηση πριν από το φαγητό.

26 Φεβρουαρίου 2013

Μία εβδομάδα κακού ύπνου διαταράσσει… 700 γονίδια


Λίγα συναπτά 24ωρα κακού ύπνου αρκούν για να διαταραχθούν 700 διαφορετικά γονίδια, που σχετίζονται μεταξύ άλλων με το βιολογικό μας ρολόι, τον μεταβολισμό, τη φλεγμονή και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η έλλειψη ύπνου είναι τόσο επιζήμια για την υγεία, λένε οι ειδικοί.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 26 εθελοντές, τους οποίους υπέβαλλαν οι ερευνητές σε στέρηση ύπνου (δεν τους άφηναν να κοιμηθούν αρκετά).

Κρυολόγημα; Ημικρανία; Βάλτε τα στον... πάγο!


Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτούμε από το κρύο; Γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα; Πως η κρυοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του προστάτη; Διαβάστε που κάνει καλό το... κρύο.

Το κρύο προλαμβάνει το κρυολόγημα

Το μυστικό για... καλή καρδιά


Η προσφορά στους άλλους μέσω του εθελοντισμού μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά ακόμη και σε μικρές ηλικίες σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη που έκαναν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. 

Νέα εκπληκτικά ευρήματα για τη μεσογειακή διατροφή



Νέα εκπληκτικά ευρήματα για τη μεσογειακή διατροφή
Περίπου το 30% των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των θανάτων από καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, εάν αυτά μεταβούν σε μια μεσογειακή διατροφή  πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, αλλά και λίγο κρασί με το γεύμα, διαπιστώνει νέα ενδελεχής μελέτη.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κλινική δοκιμή για τη μέτρηση της επίδρασης της συγκεκριμένης διατροφής στους κινδύνους της καρδιάς. Τα ευρήματά της, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο The New England Journal of Medicine τη Δευτέρα, εξέπληξε τους ειδικούς. Η μελέτη έληξε πρόωρα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς τα αποτελέσματα ήταν τόσο σαφή που δεν υπήρχε λόγος παράτασης.

25 Φεβρουαρίου 2013

Πότε μια σχέση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό;

Έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό; Μπορεί να φταίει η σχέση σας υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Όσοι νιώθουν ανασφαλής σε μια σχέση αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. 

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα των ειδικών το άγχος που αντιμετωπίζουμε, όταν νιώθουμε ανασφάλεια στη σχέση, αυξάνει  τα επίπεδα των ορμονών του στρες περιορίζοντας την ικανότητά του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 

Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό; Λάθος!

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι με το βούρτσισμα μετά το φαγητό προστατεύουν τα δόντια τους, όμως οι ειδικοί έχουν άλλη άποψη.
 
Αν συνηθίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, δεν χρειάζεται να τα βουρτσίζετε μετά το φαγητό  υποστηρίζει ο Dr Nigel Carter, υπεύθυνος του British DentalHealth Foundation. 

Βγάλτε τον πονοκέφαλο από τη μέρα σας


Διαβάστε μερικούς πρακτικούς τρόπους που μπορείτε να κάνετε μέσα στη μέρα σε συγκεκριμένες ώρες για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο χωρίς φάρμακα.

8:00 πιείτε καφέ

Αν υποφέρετε συχνά από πονοκέφαλο ίσως να μην ήταν κακή ιδέα να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ μετά το πρωινό σας. Δεν είναι τυχαίο ότι η καφεΐνη περιέχεται και σε πολλά παυσίπονα. 

5 τροφές που σταματούν το χρόνο

Ανακαλύψτε ποιες τροφές κρατούν τον οργανισμό μας νέο και νικήστε το χρόνο τρώγοντας έξυπνα

Αβοκάντο 

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνη E και αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην προστασία του δέρματος ενάντια στη φθορά του χρόνου. Τα συστατικά που περιέχει το αβοκάντο θεωρείται ότι βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος γεγονός που κάνει το δέρμα να δείχνει πιο νέο γεμάτο φρεσκάδα. Με άλλα λόγια το αβοκάντο σας χαρίζει μια πιο νεανική επιδερμίδα.

H διατροφική αξία της σόγιας

Ο καρπός της σόγιας χρησιμοποιείται στη διατροφή των λαών της Άπω Ανατολής για περισσότερο από 5.000 χρόνια.

Ο διατροφικός πλούτος της κυριότερης μορφής σόγιας που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία τροφίμων είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός:

22 Φεβρουαρίου 2013

Ανακαλείται γλειφιτζούρι-μπαστούνι από τα Jumbo

Ανιχνεύτηκαν χρωστικές που δεν αναγράφονται στον κατάλογο των συστατικών

Στην ανάκληση του προϊόντος «CC 55028-CANDY CANE 28 / ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ», που πωλείται από τα Jumbo, προχώρησε ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, μετά από καταγγελία.

Το προϊόν ήταν σε τυποποιημένες μεμονωμένες πλαστικές συσκευασίες με ημερομηνία λήξης 09.2014 και αριθμό παρτίδας: 254121 ΝS.

21 Φεβρουαρίου 2013

Παιδική ηλικία και διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την διατροφή μας βοηθούν στην διατήρηση  της υγεία μας καθώς και στην ανάπτυξη των οργάνων του σώματος μας κατά την περίοδο της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η εκπλήρωση των διατροφικών αναγκών θεωρείται απαραίτητη για την υγιή σωματική ανάπτυξη σε αυτές τις ηλικίες. Οι ανάγκες σε ενέργεια ανά κιλό σωματικού βάρους είναι υψηλότερες στην παιδική ηλικία αναλογικά με τις ενεργειακές ανάγκες κατά την ενήλικη ζωή. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφική εκπαίδευση που ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον θεωρείται απαραίτητη για την διασφάλιση της υγείας και την πρόληψη της παχυσαρκίας στην εφηβική και ενήλικη ζωή.

Το υψηλότερο εισόδημα της γυναίκας «χαλάει» το σεξ

Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών όταν η γυναίκα έχει υψηλότερο εισόδημα από τους ίδιους;

Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών με υψηλότερο εισόδημα από των συζύγων, το παραδοσιακό πρότυπο του άνδρα «κουβαλητή» αμφισβητείται.

Τα φάρμακα επιδρούν διαφορετικά στα δύο φύλα

Άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά σε πολλά φάρμακα, και γι’ αυτό οι γυναίκες εκδηλώνουν δυσανάλογο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών, σύμφωνα με νέες μελέτες.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό στην πράξη; Ποια είναι τα φάρμακα που επηρεάζουν περισσότερο (ή λιγότερο) τις γυναίκες; Ο κ. Μάριος Μαρσέλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει τις απαντήσεις.

Προσφάτως, εγκρίθηκε στις ΗΠΑ ένα υπνωτικό φάρμακο σε διαφορετική δοσολογία για τις γυναίκες…

Γιατί τα τηγανητά βλάπτουν τους άνδρες;

Όσοι άντρες συνηθίζουν να τρώνε συχνά τηγανητά φαγητά (πάνω από μία φορά την εβδομάδα), ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
 
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα ανάλυση, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αυξάνεται με την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τζιν παντελόνι διώχνει την κυτταρίτιδα

Η  WRANGLER αναμένεται να κυκλοφορήσει  ένα τζιν κατά της κυτταρίτιδας. Το νέο τζιν θα ενσωματώνει υψηλής απόδοσης συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που θα προστατεύσουν τα πόδια σας από τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης και θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

 Μέχρι ωστόσο να το αποκτήσετε οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες:

(Προσέχετε) τα μάτια σας ...σαν τα μάτια σας!


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι απαιτητικός για το σώμα και το πνεύμα μας. Τα πολλαπλά οπτικά ερεθίσματα που καλούμαστε να επεξεργαστούμε καθημερινά, συνδυαστικά με την διαρκώς αυξανόμενη χρήση των συσκευών υψηλής τεχνολογίας, επιβαρύνουν την όρασή μας.

Στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, σας δίνουμε 11 πολύτιμες συμβουλές για να προστατεύσετε την όραση και την υγεία των ματιών σας.

Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε φάση υψηλής δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2013, 42 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται) ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι.

Το Facebook «ακονίζει» το μυαλό σε προχωρημένη ηλικία

Αφήστε τις σπαζοκεφαλιές, τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια λέξεων για νοητική διαύγεια και πιάστε το… Facebook, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες σε ηλικιωμένα άτομα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που χρησιμοποιούν σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σημείωναν καλύτερες επιδόσεις όταν υποβάλλονταν σε γνωστικά τεστ, συγκριτικά με όσους απλά «σέρφαραν» στο Διαδίκτυο ή δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου το Ιντερνετ.

Ενημέρωση σχετικά με παρουσία DNA αλόγου σε τρόφιμα που περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας

Σε συνέχεια της από 17 Ιανουαρίου 2013 ενημέρωσης του ΕΦΕΤ όσον αφορά την
παρουσία DNA αλόγου σε τρόφιμα που περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας και των Δελτίων
Τύπου στις 17.01.2013 και 11.02.2013, ο ΕΦΕΤ πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό για τα
ακόλουθα :

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε στις 19.02.2013 σύσταση προς όλα τα Κράτη-Μέλη αναφορικά με την υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συντονισμένου προγράμματος ελέγχου με
σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. 

16 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η σκέψη του θανάτου μας παγώνει; Γιατί η σκέψη ότι μπορεί να χάσουμε αγαπημένα πρόσωπα μας τσακίζει; Γιατί η σκέψη ότι εμείς μπορεί να πεθάνουμε και να μην ξαναδούμε ανθρώπους που αγαπάμε, μας μουδιάζει; 

Γιατί ο θάνατος σαν έννοια μας φοβίζει, μας τρομοκρατεί; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε πλήρως γιατί μας καταλαμβάνει ο φόβος του θανάτου, γιατί αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο και ποιος ο ρόλος της θρησκείας και των φιλοσόφων σε αυτό....
 

Οι 10 ευεργετικές για την υγεία δράσεις του καφέ

Όπως ακριβώς το κρασί, η σοκολάτα και το ποπ κορν, ο καφές βρίσκεται μεταξύ των «μη υγιεινών» προϊόντων που προσφέρουν ωστόσο ευεργετική δράση για την ανθρώπινη υγεία. Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι ο καφές, ακόμα και τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να παράσχει οφέλη στον άνθρωπο.

Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που έπειτα από 13 χρόνια έρευνας, αναφέρει ότι ο η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο του πρόωρου θανάτου, σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 16%.

Τροφές που ανεβάζουν κρυφά την χοληστερίνη

Είναι η διατροφή σας ωφέλιμη για την καρδιά σας; Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο σημάδι ή σύμπτωμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι σημαντικό να προσέχετε και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης του αίματος αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την εμφάνιση της καρδιακής νόσου.


Το Κέντρο Ελέγχου Παθήσεων (CDC) εκτιμά ότι περισσότερα από 35 εκατομμύρια ενήλικων Αμερικανών βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις με τα επίπεδα χοληστερόλης στα 240mg/dl ή υψηλότερα. Το 2008 η παγκόσμια εμφάνιση της αυξημένης ολικής χοληστερόλης στους ενήλικες ήταν 39%, το οποίο αντιστοιχούσε σε 37% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση ολική χοληστερόλη άλλαξε ελάχιστα από το 1980 έως και το 2008, καθώς μειώθηκε κατά λιγότερο από 0,1mmol/L ανά δεκαετία σε άνδρες και γυναίκες.

«Οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι» και άλλοι μύθοι για το σεξ

Αν υπάρχει ένα θέμα υγείας που περιβάλλεται περισσότερο από μύθους παρά από αλήθειες, αυτό είναι το σεξ. 

Από την σημασία που έχει για τις γυναίκες το μέγεθος του πέους έως το ότι οι άντρες είναι ανά πάσαν στιγμή έτοιμοι να πέσουν στο κρεβάτι, μοιάζει σαν να μην υπάρχει παράμετρος του σεξ που να μην συνοδεύεται από τουλάχιστον μία λανθασμένη πεποίθηση. 

Με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο ιδρυτής του Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας στο ΑΠΘ, και η υπεύθυνή του Εύη Κυράνα, ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, ξεδιαλύνουν μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους. 

Τα κρυφά ταλέντα των ασθενών αναδεικνύει η θεραπεία της νόσου Πάρκινσον

Μια απρόσμενη «παρενέργεια» της θεραπεία της νόσου Πάρκινσον έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί: τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης στο εγκέφαλο των πασχόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύουν τα δημιουργικά ταλέντα τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Behavioral Neuroscience, ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, με επικεφαλής την Δρ Ρίβκα Ίντσελμπεργκ, πρόσεξε για πρώτη φορά ότι κάτι συνέβαινε, όταν κλινικοί ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που έκαναν τη σχετική φαρμακευτική αγωγή, άρχισαν να προσφέρουν όχι τα συνήθη δώρα, όπως σοκολατάκια, αλλά έργα τέχνης που είχαν κάνει οι ίδιοι.

Επτά σωματικοί πόνοι που δεν πρέπει (ποτέ) να αγνοείς

Σε κανέναν δεν αρέσει ο πόνος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να μας τραβήξει την προσοχή το σώμα μας, όταν κάτι πάει λάθος. Φυσικά, είστε σε αρκετά καλή «επικοινωνία» με τον οργανισμό σας ώστε να ξέρετε πότε ο πόνος είναι μια απλή ενόχληση. Αλλά ξέρετε πάντοτε, πότε ο πόνος μπορεί να σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό;

Συγκεντρώσαμε επτά είδη σωματικών πόνων που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε. Και φυσικά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους αντέξετε, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

13 Φεβρουαρίου 2013

Καρδιές κι ανάσες συγχρονίζονται στους ερωτευμένους

Τελικά, είναι αλήθεια. Δύο καρδιές χτυπάνε σαν μία όταν ένα ζευγάρι είναι ερωτευμένο. Και συγχρονίζεται ακόμα και ο ρυθμός της αναπνοής τους όταν κάθονται δίπλα-δίπλα - δίχως καν να χρειάζεται να κρατιούνται από το χέρι.

Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν συμβαίνει σε όσους είναι ξένοι μεταξύ τους.
Την σχετική μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UC Davis), οι οποίοι θέλησαν να καταγράψουν τις σωματικές επιδράσεις του έρωτα.

Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό στην υγεία αλλά όχι στο περιβάλλον

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μην έχει και την καλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον, υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

Αφού ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1,918 Γάλλων ενηλίκων και τις εκπομπές αερίων από την παραγωγή φυτών, ψαριών, κρέατος, πτηνών και άλλων συστατικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ευρέως αποδεικτοί στόχοι για την υγεία των ανθρώπων και την «υγεία» του πλανήτη τελικά δεν είναι απολύτως συμβατοί.

«Ακούστε» την καρδιά σας (και τα συμπτώματά της)

Η καρδιακή νόσος είναι η Νο1 αιτία θανάτου μεταξύ ανδρών και γυναικών, αναλογώντας στο 40% του συνόλου των θανάτων. Αλλά γιατί η καρδιακή νόσος είναι τόσο θανατηφόρος; Ένας λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν άμεσα βοήθεια μόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αλλά τα καρδιακά συμπτώματα δεν είναι πάντα έντονα ή εμφανή και ποικίλουν από άτομο σε άτομο και βάσει φύλου.

Και επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε τα καρδιακά συμπτώματα, οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αγνοείτε κάποια προειδοποιητικά σημάδια, περιμένοντας να φύγουν από μόνα τους ή αποδίδοντάς τα σε καταστάσεις όπως ο οπισθοστερνικός καύσος, η μυϊκή δυσκαμψία ή άλλα μη καρδιακά αίτια.

Ο... μύθος της κακιάς πεθεράς

Στον γάμο του γάλλου φίλου μου Jean Christophe δεν είχα μπορέσει να πάω, έτσι δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τη γυναίκα του. Λίγο καιρό μετά, οι γονείς του βρέθηκαν στην Ελλάδα, συναντηθήκαμε, τους ρώτησα για τον γιο τους, τη σύζυγό του, την καινούργια οικογένεια. Η μαμά του μου τα είπε όλα, πόσο ωραίος ήταν ο φίλος μου ως γαμπρός, πόσο καλά λόγια της είπαν όλοι για την τελετή, ακόμα και πόσο χαριτωμένη είναι η εγγονή της, που γεννήθηκε λίγο μετά τον γάμο. 

Για τη σύζυγο κουβέντα. Όταν τη ρώτησα γεμάτη περιέργεια, μου απάντησε μάλλον ξερά: «Κι αυτή καλή είναι...». «Αυτή... Δεν έχει όνομα;», αναρωτήθηκα. «Έχει βέβαια, απλώς εγώ προτιμώ να τη λέω έτσι...», μου απάντησε κάπως απρόθυμα. «Δεν τα πάτε και τόσο καλά φαίνεται...», μουρμούρισα εγώ. Και η Monique μού απάντησε αποφασιστικά: «Ε βρε Άννα, δεν τα ξέρεις τώρα; Ποια πεθερά συμπαθεί τη νύφη της;». Και με αποστόμωσε.

Δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος

Πρόσφατο ήταν το θέμα που δημοσιεύτηκε στις ειδήσεις όπου «Διαιτολόγος» γνωστή στα τηλεοπτικά κανάλια χορηγούσε δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος του πελάτη ή βάση κάποιας άλλης εξέτασης αίματος που στηρίζεται στις τροφές που προκαλούν αλλεργία.
 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων τα οποία εξαρτώνται από την ομάδα αίματος μας. Κατά πόσο όμως μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια διατροφή για όλη μας την ζωή και πόσο ασφαλής είναι για την διατήρηση της υγείας μας;

7 Φεβρουαρίου 2013

Τριχόπτωση γένους θηλυκού

Αν και θεωρείται κατεξοχήν ανδρικό πρόβλημα, η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άνδρες να εκδηλώσουν τριχόπτωση – και μάλιστα την παρουσιάζουν με σχεδόν την ίδια συχνότητα, καθώς αποτελούν περισσότερο από το 40% των πασχόντων.

Παρότι, όμως, η αλωπεκία είναι κοινό πρόβλημα, έχει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής στην Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν», παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα γι’ αυτήν.

Πονόλαιμος: 5 φυσικοί τρόποι να ανακουφιστείτε

Αν πονάει ο λαιμός σας δοκιμάστε μερικούς φυσικούς τρόπους για να ανακουφιστείτε προτού καταφύγετε στα φάρμακα. Ίσως εκπλαγείτε ευχάριστα από τα αποτελέσματα.

Πίνετε άφθονο νερό

Προσπαθήστε να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι όταν ο λαιμός σας είναι ερεθισμένος. Θα καταλάβετε ότι πίνετε αρκετό νερό αν τα ούρα σας έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα και φαίνονται καθαρά.

Τι μπορεί να σας προκαλέσει η σημερινή βροχή;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών και η βροχή μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση όσων υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους.
 
Οι ειδικοί μελέτησαν 25 εφήβους και παιδιά που υπέφεραν από ημικρανίες και χρόνιους πονοκεφάλους τάσεως και διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονταν, όταν ο καιρός ήταν βροχερός και τα επίπεδα της υγρασίας υψηλά. 

Η εικόνα του σώματος – πως επηρεάζεται από τα σχόλια των άλλων

Αρχικά θα ήθελα να δώσω εναν ορισμό σχετικά με την εικόνα του σώματος. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη έννοια και στην Ψυχολογία, αναφέρεται στην υποκειμενική αντίληψη κάθε ατόμου καθώς και στα βιώµατα και στη συµπεριφορά του προς το σώµα του, και ιδιαίτερα προς τη φυσική του εµφάνιση.

 Δεν είναι στατική και μόνιμη, αλλά αλλάζει και επηρεάζεται απ' τη διάθεση, τις εμπειρίες μας και το περιβάλλον μέσα στο οποιο ζούμε, ενώ σε πολλούς ανθρώπους φαίνεται να επηρεάζεται απο αυτήν ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά τους.
 
Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας δημιουργείται σταδιακά απο τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας και είναι αλληλένδετη με το οικογενειακό μας περιβάλλον, αλλά και με τις κοινωνικές αντιλήψεις σχετικά με το ιδανικό σώμα. Με λίγα λόγια, αρχίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, αρχικά μέσα απο τα μάτια των γονιών μας και στη συνέχεια μέσα απ' τους φίλους ή τους συνομήλικούς μας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ζωής του ο άνθρωπος δέχεται κριτική για το βάρος. Η πρώτη αναφορά σε ένα νεογέννητο βρέφος, αφορά το βάρος του, ενώ από το σημείο εκείνο και έπειτα ο πρώτος και κύριος δείκτης καλής υγείας είναι το βάρος (ανάλογα με το βάρος που παίρνει το βρέφος κρίνεται και το αν το παιδί μεγαλώνει σωστά και τρέφεται κανονικά). Στη μετέπειτα πορεία της ζωής του, είναι πολύ σύνηθες, το φαινόμενο (λανθασμένα βέβαια) να συγκρίνονται τα παιδιά από γονείς, παππούδες ή από φίλους, ανάλογα με το βάρος τους και να προκύπτουν λανθασμένα συμπεράσματα. Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ή θα θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια ότι τα χοντρά παιδάκια ή τα παιδάκια με κάποια ιδιαιτερότητα τα κοροϊδεύουν και δεν τα παίζουν οι συμμαθητές τους. 

Στα χρόνια της εφηβείας, τα σχόλια επικεντρώνονται κυρίως στα κορίτσια, τα οποία δέχονται κριτική για το ύψος, το βάρος, το μέγεθος του στήθους και το πόσο «άνοιξε» ή όχι η λεκάνη. Μετέπειτα, όταν παντρευτεί μια κοπέλα και αυξηθεί το βάρος της, τα αρνητικά σχόλια συνεχίζουν, ενώ θεωρείται πλέον ως εγκατάλειψη της φροντίδας της εξωτερικής εμφάνισης. Στην ομορφότερη περίοδο της ζωής της, που είναι η εγκυμοσύνη, η γυναίκα συνεχίζει να δέχεται κριτική για την εικόνα της, ενώ οι περισσότεροι ανησυχούν για το πόσο βάρος έχει πάρει κι όχι εάν είναι καλά ή αν εξελίσσεται ομαλά η εγκυμοσύνη. Όταν πλέον γεννήσει, όλοι ρωτάνε πόσα κιλά της έχουν «απομείνει» και πάει λέγοντας.

Παράγοντες επηρεασμού της εικόνας σώματος
Η εφηβεία αποτελεί την πιο κρίσιμη φάση διαστρέβλωσης της εικόνας σώματος, κυρίως για τα κορίτσια όπου εμφανίζονται έντονα η κριτική και τα πειράγματα, ενώ ξεκνούν οι πρώτες επαφές με το φλέρτ. Τα κορίτσια στην ηλικία αυτή, εμφανίζουν σιγά σιγά ανησυχίες σχετικά με το βάρος τους και δυσαρέσκεια με το σώμα τους. Οι φίλοι τις περισσότερες φορές συζητούν για δίαιτες και για παρόμοια θέματα, απαξιούν το πάχος, ενώ τονίζουν συνεχώς τη σημαντικότητα του να είναι κανείς αδύνατος, με αποτέλεσμα οι έφηβες, να λειτουργούν ως μοντέλα, παρά ως ανήλικα παιδιά. Το οικογενειακό περιβάλλον επίσης, μπορεί να υποστηρίζει απόψεις που να δείχνουν προτίμηση σε αδύνατες φιγούρες, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια με το σώμα και την διαρκή έκθεση σε δίαιτες. Είναι σημαντικό εδώ να τονιστεί ότι πολλά κορίτσια στην εφηβεία επηρρεάζονται πολύ από την στάση που τηρούν οι μητέρες τους απέναντι στο σώμα τους.

Στην περίπτωση των παχύσαρκων ατόμων, όπου πολλοί θεωρούν, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ότι η δυσαρέσκεια µε την εικόνα σώµατος είναι λογική, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες της διαστρέβλωσης του μεγέθους του σώματός τους και αυτό γιατί τα άτοµα αυτά είναι πιο απογοητευμένα από την εικόνα του σώµατός τους, µε περισσότερη ανησυχία για την εξωτερική τους εµφάνιση και µε πιο πολλές τάσεις αποφυγής των κοινωνικών συναναστροφών. Εδώ, αξίζει να τονιστεί η διαφορά μεταξύ της εικόνας σώματος και του φύλου. 

Οι παχύσαρκες γυναίκες δηλώνουν περισσότερο κακή σχέση µε το σώµα τους και υψηλότερα στάνταρ για το ιδανικό βάρος. Αντίθετα, οι άνδρες νιώθουν περισσότερο δυνατοί και σκληροί παρά χονδροί, είναι λιγότερο επιρρεπείς στο να συνδέσουν το πάχος µε ψυχολογικά, προσωπικά ή συναισθηματικά προβλήματα, παλεύουν ενάντια στην κοινωνική απαξίωση παρά την εσωτερικεύουν και δεν θεωρούν ότι το βάρος επηρεάζει τις σχέσεις ή τον ανδρισµό τους. Μια τέτοια άποψη για τον εαυτό τους προστατεύει κάποιους υπέρβαρους άνδρες από µια αρνητική εικόνα σώµατος.

Ανεξάρτητα από το φύλο, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά παχύσαρκα άτομα, που διαθέτουν αυτοπεποίθηση όσων αφορά την εμφάνισή τους, αντίθετα µε κάποια άλλα που εµφανίζονται φοβισμένα, αµήχανα και ντροπαλά. Σίγουρα τα θετικά βιώµατα σε αθλήματα και η υποστήριξη από τον οικογενειακό και φιλικό περίγυρο σχετίζονται µε µια θετική εικόνα σώµατος. Τα θετικά σχόλια µπορεί να θεωρηθούν ως προστατευτικοί παράγοντες, ενώ τα πειράγματα και η πίεση από οικεία πρόσωπα για απώλεια βάρους οδηγούν σε αύξηση της δυσαρέσκειας της εικόνας σώµατος και συχνά σε αντίθετα αποτελέσματα.

Συνοψίζοντας, η αποδοχή της εικόνας του σώματος ή όχι από το κοινωνικό σύνολο και η συμφωνία της με τα κοινωνικά πρότυπα είναι οι αιτίες που δημιουργούν προβλήματα με την εικόνα του σώματος. Συνομήλικοι έφηβοι και οικογένεια που κριτικάρουν νεαρές γυναίκες, για το βάρος τους, ενδέχεται να επηρεάζουν στην ανάπτυξη αρνητικών απόψεων και συναισθημάτων για το σώμα τους. Η συνεχώς αρνητική κριτική, επιδρά στη διαταραχή της εικόνας σώματος και γενικά προκαλεί ψυχολογική καταπόνηση σε ανήλικα κορίτσια.

 Τα συνεχή άσχηµα σχόλια από συνομήλικους, οι αρνητικές υποθέσεις ανθρώπων, τα ανάρμοστα σχόλια από γιατρούς και οι υποτιμητικές παρατηρήσεις από την οικογένεια ή και από αγνώστους, σχετίζονται µε αρνητική εικόνα σώµατος και συμπτώματα ψυχικής υγείας. Η αποδοχή, λοιπόν από το σύνολο λόγω της εικόνας σώματος συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή.



 diatrofi.gr

7 «υπερτροφές» του Φεβρουαρίου


Μπορεί να πέρασε ήδη ο πρώτος μήνας του 2013, αλλά εμείς να μην τηρήσαμε τίποτα από όσα λέγαμε στην αρχή του χρόνου. Ούτε υγιεινές τροφές περιλάβαμε στο διαιτολόγιο μας, ούτε βλαβερές συνήθειες κόψαμε.

Ο Φεβρουάριος μας δίνει άλλη μια ευκαιρία να κάνουμε μερικές μικρές αλλαγές στον καθημερινό μας τρόπο ζωής και διατροφής. Προσφέρει αφθονία φρούτων και λαχανικών, ενώ το κρύο μας βοηθάει να είμαστε περισσότερο δεκτικοί σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών.

Δείτε επτά «υπερτραφές» που υπόσχονται να αλλάξουν τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο…

6 Φεβρουαρίου 2013

Δέκα λόγοι υγείας για την κατανάλωση καστανού ρυζιού

Το καστανό ρύζι είναι η «ακατέργαστη» εκδοχή του κλασικού λευκού, που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο το καστανό είναι κλάσεις ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς, διατηρώντας το κέλυφος είναι πιο εύπεπτο και ελαφρύ για το στομάχι.
Αρχικά, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός του καστανού (ή μερικώς αναποφλοίωτο) από το  μαύρο (ή άγριο) ρύζι. Η διαφορά τους είναι, ότι το καστανό έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, διατηρώντας τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Αντίθετα, το μαύρο ρύζι περνάει από τη διαδικασία ψησίματος και είναι ένα προϊόν, που προέρχεται από την κορυφή ενός χόρτου, που καλλιεργείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

5 Φεβρουαρίου 2013

Η τσίχλα βοηθάει τον εγκέφαλο!

Είναι μια συνήθεια με διχασμένες απόψεις, αλλά νέα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η τσίχλα κάνει πραγματικά καλό στον εγκέφαλο! 

Το μάσημά της ενισχύει τη σκέψη και την εγρήγορση των ανθρώπων, ενώ μελέτη επισημαίνει πως, ο χρόνος αντίδρασης των ατόμων που μασάνε τσίχλα, είναι πάνω από 10% πιο γρήγορος σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σε πέντε περιοχές της Ελλάδας «ταξιδεύει» το νέο κινητό πολυϊατρείο «Του Χαμόγελου του Παιδιού»

Τις ανάγκες 18.000 παιδιών ανά την Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στον τομέα της προληπτικής ιατρικής.  Τη δράση του «Ιπποκράτη» θα ενισχύσουν και οι άλλες δύο κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του οργανισμού, Οφθαλμιατρικής και Ωτορινολαρυγγολογίας και Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής.

Το «ταξίδι» του «Ιπποκράτη» ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τα τέλη  Δεκεμβρίου 2013. Στο διάστημα αυτό, οι μονάδες θα επισκεφθούν πέντε γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας (Κρήτη, Εύβοια, Πελοπόννησος, Κύθηρα, Λήμνος), με στόχο την παροχή υπηρεσιών σε περισσότερα από 18.000 παιδιά.

Η ηλιοθεραπεία προστατεύει από την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ηλιοθεραπεία μπορεί να ελαττώνει κατά το ένα πέμπτο τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Ωστόσο, η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ηλίου μπορεί να αμβλύνουν την προστατευτική δράση του ήλιου.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στις αρθρώσεις αλλά μερικές φορές μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα προκαλώντας συστηματικές εκδηλώσεις.

Στον εγκέφαλο η ρίζα της εγκληματικής συμπεριφοράς;

Την περιοχή του εγκεφάλου όπου παραμονεύει το κακό σε δολοφόνους, βιαστές και ψυχρούς ληστές ισχυρίζεται ότι εντόπισε ένας γερμανός νευρολόγος.

Ο δρ Γκέρχαρντ Ροθ, ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μελέτης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, λέει ότι η «ρίζα της κακίας» βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου και εμφανίζεται ως μία σκοτεινή μάζα στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail», ο δρ Ροθ ανακάλυψε την περιοχή αυτή μελετώντας επί σειρά ετών καταδικασμένους εγκληματίες, καθώς συμμετείχε σε κυβερνητικές έρευνες της πατρίδας του.